walnoten

Tien redenen waarom walnoten gezond zijn

In dit artikel geven we 10 redenen waarom walnoten gezond zijn. Maar eerst wat is die vrucht.

Wat is een walnoot

De walnoot, ook wel okkernoot genoemd, is de vrucht van de boom met dezelfde naam, dus walnoot/okkernoot. De okkernoot heeft een harde beschermende schil die uit twee delen bestaat. Tijdens de groei zit er ook nog eens een stevige groene schil omheen. In de plantkunde is een walnoot een zogenoemde steenvrucht. Daarentegen zijn de eikelnoot en hazelnoot wel formeel noten. Is het dagelijkse spraakgebruik noemen de walnoot echter een noot.

walnoten

Wat bevatten walnoten

We hebben het hier over voor mensen belangrijke bestanddelen. De okkernoot bevat relatief veel alfa-linoleenzuur (ALA). Dat is een voor ons essentieel vetzuur. We kunnen dat zelf niet aanmaken en dus moeten we dat via de voeding binnenkrijgen. Ze herbergen veel onverzadigd vet. Verder bevatten de okkernoten onder meer zink, ijzer, fosfor, kalium en magnesium. Tenslotte bieden ze ons gamma-tocoferol, vitamine B1 en E, melatonine, en linol-, arachidon- en foliumzuur. Wat de genoemde stoffen voor ons lichaam doen, daarover gaat de volgende paragraaf.

Tien redenen

Vanwege de bestanddelen die we in de vorige paragraaf hebben gegeven, zijn okkernoten goed voor ons. We geven hier 10 positieve effecten, die redenen zijn om deze vruchten te eten:

  1. Ze hebben een positieve uitwerking op hart en bloedvaten
  2. Ze verlagen ons cholesterolgehalte
  3. Ze helpen om vet te verbranden, zodat we niet te dik worden
  4. Ze verbeteren de stofwisseling
  5. Ze gaan ontstekingen in ons lichaam tegen
  6. Ze maken je slaperig en daardoor slaap je gemakkelijker in
  7. Ze verbeteren je concentratievermogen
  8. Ze werken stressverminderend
  9. Ze zijn goed voor beenderen en spieren
  10. Ze helpen bij de stoelgang