Tawny port: heerlijk als zomerdrankje of bij je kaasplankje

Tawny port is één van de portsoorten die worden aangeboden. Het krijgt zijn naam van de roodbruine tawny kleur die het aanneemt na jarenlang op houten vaten gerijpt te zijn. Port is een drankje dat uit Portugal komt en dat gemaakt wordt van de druiven uit de Dourovallei. Als je wel eens in Portugal bent geweest, dan heb je misschien de bekende quinta’s, of wijngaardterrassen, gezien. De druiven die gebruikt worden voor port komen allen daar vandaan. Ben jij van plan om een port aan te schaffen, dan is Tawny port een uitstekende en veelzijdige keuze. Hier lees je over deze portsoort, wat het is en wanneer je het serveert.

Hoe wordt Tawny port gemaakt?

Tawny port is een rode port soort die zijn naam krijgt van de kleur die het heeft. Het is dus niet zo dat port, zoals wijn, vernoemd wordt naar de druivensoort die is gebruikt. Het wordt in verschillende stadia geproduceerd.

●        Tawny begint als Ruby port. Het is een versterkte wijn waar brandewijn aan is toegevoegd tijdens het rijpen. Daardoor stopt het rijpproces, blijft er meer suiker achter in de drank en is het alcoholgehalte groter.

●        Ruby port is sneller klaar en daardoor heeft het een fruitachtige smaak. Tawny port staat 3 tot 7 jaar in een houten vat. Een gedeelte van de port verdampt en doordat er lucht in het vat aanwezig is, oxideert de port. Daardoor is de Tawny variant bruiner van kleur.

●        Hoe langer de Tawny staat, hoe complexer de smaak wordt. De Tawny port wijnen die 7 jaar in het houten vat hebben doorgebracht smaken naar karamel.

Tawny serveren

Het is de bedoeling dat je Tawny port koel serveert. Je kunt het dus bewaren in de koelkast of zelfs ijs aan het glas toevoegen. Koud is het een heerlijk zomerdrankje op je balkon, in je tuin of op het terras. Serveer er een schaaltje noten bij, want die twee gaan bijzonder goed samen. Wil je het combineren met een gerecht, dan gaat het goed samen met fruit, karamel, schimmelkaas en chocolade. Daardoor is het een prima aperitief, bijvoorbeeld met aardbeien, maar ook heerlijk als dessert samen met een kaasplankje, appeltaart of rijstpap. Van Tawny port wijn kun je echt genieten, zowel in de winter bij je dessert als in de zomer op het terras. Het heeft een diepe zoete smaak en warme kleur.

Andere soorten port

Tawny port is uiteraard niet de enige soort port die je kunt kopen. Ben je nog niet goed bekend met port en wil je beoordelen of het een drankje is waar je je verder in wilt verdiepen, dan begin je met Ruby port. Bevalt het, dan is Tawny port een logische volgende stap. Wil je juist de beste portwijn aanschaffen, voor een speciale gelegenheid, dan kies je voor een vintage port van Flesjewijn.com. Dat heeft 10 tot 20 jaar in de fles kunnen rijpen en staat bekend om zijn exclusieve smaak. En voor de jongvolwassenen is een rosé port of een witte port mogelijk wat toegankelijker.