Wat is het verschil tussen champagne en cava? 

Cava en champagne. Zijn deze lekkere drankjes nu hetzelfde of zit er een verschil tussen? Er zijn genoeg mensen die vinden dat dit hetzelfde is. Wij gaan jou even wakker schudden en je vertellen waarom er een verschil is tussen champagne en cava. 

De houdbaarheid van cava en champagne 

Champagne en cava hebben een groot verschil. Ondanks dat de methode die gebruikt wordt tijdens de productie ervan bijna hetzelfde is zit er tegelijkertijd ook een flink verschil tussen deze twee dranken. Cava heeft een mildere smaak dan dat champagne heeft. Dit komt omdat er minder zuren in zitten.  

Nog een groot verschil tussen champagne en cava is dat cava een heel stuk korter de tijd nodig heeft om te rijpen. Dit ligt rond de ongeveer 9 maanden. Bij een champagne is dit ongeveer 15 maanden. Een cava kan dan ook het beste jong gedronken worden.  

Na ongeveer een jaar is cava niet meer lekker. Champagne daarentegen kun je wel 15 jaar bewaren. 

De herkomst van champagne en cava 

We weten allemaal dat champagne een van de meest bekendste bubbels is die we op de wereld kennen. Champagne wordt gemaakt in de regio Champagne. Wanneer deze bubbels niet hier worden gemaakt dan mag het ook de naam champagne niet hebben.  

Champagne heeft als een van de eisen dat het wordt gemaakt van drie druivensoorten die verschillend zijn. Dit zijn de Pinot Noir, de Chardonnay en de Pinot Meunier. Een champagne wordt gemaakt van 2 rode druivenrassen en 1 witte druivenras. De prijs van een champagne kan best hoog zijn. Er zijn flessen die voor een paar duizend euro worden verkocht. 

Cava wordt gemaakt in Spanje. Meestal wordt deze gemaakt van 3 van elkaar verschillende druivenrassen. Veel van de verschillende soorten cava die er zijn komen uit Catalonië. Dit is een wijngebied wat je ten zuidwesten van Barcelona vindt. Een van de bekendste wijnstreken in Spanje. Een cava is veel minder kostbaar dan dat een champagne is. Dit heeft als voordeel dat voor bijna iedereen een fles cava wel binnen het budget past. 

Een cava herkennen hoe doe je dat? 

Je kunt een cava heel makkelijk herkennen. Je moet hier wel de fles voor open maken. Aan de onderkant van de kurk zie je namelijk een ster die vierpuntig is. Op sommige cava flessen zie je in de omschrijving denominació d’origen staan. Dit geeft aan dat de cava afkomstig is uit 1 van de cava-streken.