twinings earl grey

Wat is er zo gezond aan het drinken van thee?

Dit artikel gaat over de positieve gezondheidseffecten van thee. Maar eerst geven we enige algemene informatie over thee.

Enige algemene informatie over thee

Thee wordt gemaakt met heet water en gedroogde theebladeren, die afkomstig zijn van de plant Camellia sinensis. Thee, die niet van de bladeren van die plant is gemaakt, is feitelijk geen thee. Die andere theeën duiden we aan met kruidentheeën. Per hoofd van bevolking wordt de meeste thee gedronken in Ierland en Engeland. Thee drinken is daar al een oude traditie. Een van de oudste theeën op de markt is Twinings Earl Grey. In Nederland staan we op de twaalfde plek qua hoeveelheid thee die we drinken per hoofd van de bevolking. De smaak van de thee die we drinken wordt ook bepaald door het water dat we gebruiken. De bekendste soorten zijn de zwarte en groene thee. De eerste wordt geoxideerd na het drogen. Een voorbeeld is de eerdergenoemde Twinings Earl Grey. De tweede niet.

twinings earl grey

Welke stoffen zitten in thee?

Thee bevat onder meer de volgende stoffen:

  • Cafeïne
    Van nature zit er cafeïne in de bladeren van de theeplant. Hoeveel cafeïne in je kopje thee zit, hangt van diverse factoren af.
  • Flavonoïden
    In thee zitten flavonoïden, wat antioxidanten zijn.
  • Plantengifstoffen
    Door vervuiling kunnen in de thee tijdens het oogsten plantengifstoffen terechtkomen, bijvoorbeeld pyrrolizidinealkaloïden. Afhankelijk van de toevoegingen kunnen andere gifstoffen voorkomen.

Wat zijn de gezonde kanten van thee?

Thee, maar dan zonder suiker, staat op de zogenoemde Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Het is een gezonde manier om de dagelijks benodigde 1,5 tot 2 liter drank (voor een volwassene) tot ons te nemen. Als we dagelijks 3 koppen groene of zwarte thee drinken, dan verlaagt dat de bloeddruk en daarmee de kans op een beroerte. Daarnaast is het waarschijnlijk, dat de kans op diabetes type 2 wordt verlaagd door het drinken van groene of zwarte thee. Groene thee lijkt ook het niveau van slechte cholesterol (LDL) te drukken.