geurfilterkast

Het nut van de geurfilterkast

Wil je je eigen restaurant of snackbar beginnen? Dan heb je vast begrepen dat er van je verwacht wordt dat je geurfilterkasten installeert in je afzuigingskanaal. Maar wat is nou eigenlijk precies de toegevoegde waarde van zo’n geurfilterkast? En waarom is het verplicht om zo’n ding te installeren? Wel, wij geven je het antwoord!Wat is een geurfilterkast?

Laten we eerst kort uitleggen wat een geurfilterkast eigenlijk precies inhoudt, dan weten we waar we het over hebben. Een geurfilterkast is, zoals de naam al zegt, een soort kast met daarin een ventilator. Deze kast wordt in het afvoerkanaal, achter de afzuigkap geïnstalleerd. Hij zuigt de vuile lucht vanuit de horecakeuken aan en filtert de geuren en vettige dampen hier uit. De gefilterde lucht wordt vervolgens verder geblazen door het afvoerkanaal en komt uiteindelijk in de buitenlucht terecht.

Waarom is dit nodig?

De reden dat er van overheidswege besloten kan worden om geurfilterkasten te verplichten in horecagrootkeukens, laat zich gemakkelijk raden. Het waren omwonenden van etablissementen en andere horecagelegenheden die al enige tijd hun beklag deden over de soms ondoenlijke stank die door de afvoersystemen van deze horecazaken soms naar buiten kwam. De vette dampen zijn bovendien niet bevorderlijk voor de gezondheid. Vandaar dat gemeenten horecazaken kunnen verplichten zo’n geurfilterkast te installeren.

Regelgeving enigszins vaag

Hoewel er dus regels zijn om geuroverlast door horecazaken te beperken, mag gerust gesteld worden dat deze niet altijd geheel duidelijk zijn. In het kort komt het erop neer dat de wetgever bepaald heeft dat uitbaters van horecazaken geurhinder dienen te voorkomen. De vraag wat geurhinder dan precies inhoudt en hoe het gemeten wordt blijft echter onbeantwoord. Vandaar ook dat gemeenten per individueel geval kunnen besluiten tot aanvullende maatregelen, wanneer de omgeving van een etablissement daar om vraagt.

Een geurfilterkast aanschaffen

Heb je nou zelf een horecazaak of sta je op het punt er een te beginnen? Dan is de kans dus groot dat je je afvoersysteem ook moet gaan voorzien van een geurfilterkast. Zorg er in dat geval voor dat je er meteen een aanschaft van bewezen kwaliteit, zodat je de komende jaren in elk geval goed zit. Kwalitatief hoogstaande geurfilterkasten koop je onder meer bij een specialist als EuropAIR.