soorten koffiebonen

Welke verschillende soorten koffiebonen bestaan er?

Er zijn een behoorlijk aantal zaken die in de praktijk een niet onaanzienlijke invloed kunnen hebben op de smaak waar je kopje koffie over beschikt. Eén van deze verschillende factoren heeft betrekking tot het soort koffiebonen waar gebruik van wordt gemaakt. Op dit vlak maken we een onderscheid tussen de koffiebonen Coffea Arabica en Coffea Robusta. Op welke manier deze verschillende koffiebonen nu precies ten opzichte van elkaar verschillen en hoe dat de smaak van jouw kopje koffie beïnvloedt vertellen we je graag hier op deze pagina! 

1.) De Coffea Arabica

De koffieplant die veruit het meest wordt geteeld is ongetwijfeld de Coffea Arabica. Zomaar even meer dan 70 procent van de wereldwijde koffieoogst bestaat uit dit type van koffiebonen. Arabica kenmerkt zich in de praktijk over een verfijnde en tevens ook zoete smaak welke het gevolg is van de hoogte waar deze koffieplanten op groeien. Van de Arabica koffiebonen is dan ook bekend dat ze groeien op een hoogte van zomaar even 1500 meter. Dit zorgt ervoor dat deze planten eigenlijk zelden of nooit geconfronteerd worden met ziektes en parasieten. In vergelijking met de Robusta koffieboon beschikt de Arabica dan ook slechts over een beperkt gehalte aan cafeïne Is het voor jou dus belangrijk dat de koffie die je drinkt slechts over een beperkte hoeveelheid aan cafeïne beschikt? Dan zijn de Arabica koffiebonen voor jou wellicht het interessantst om te kopen. 

2.) De Coffea Robusta 

Naast de Coffea Arabica koffiebonen zijn er ook nog de Robusta koffiebonen. Deze zijn goed voor ongeveer 30 procent van de volledige productie wereldwijd. Ondanks het feit dat haar populariteit nog steeds behoorlijk achter komt in vergelijking met de Arabica koffiebonen moet het gezegd dat ze toch stelselmatig populairder wordt onder telers. Van de Robusta koffieplant is bekend dat ze groeit op een beperkte hoogte dan de Arabica variant. Ze groeit dan ook gemiddeld op een hoogte van tussen de slechts 500 & 600 meter. Hierdoor dient de plant zich te beschermen door het aanmaken van een behoorlijke hoeveelheid cafeïne Het spreekt dan ook voor zich dat de Arabica koffiebonen in de praktijk over een aanzienlijk hoger cafeïnegehalte beschikken in vergelijking met de Arabica. De wat bittere smaak die de cafeïne geeft aan de Arabica koffiebonen zorgt er in de praktijk voor dat deze koffiebonen een niet onaanzienlijke populariteit genieten onder consumenten.

3.) De Coffea Liberica 

Wat veel mensen niet weten is dat er nog een derde type koffiebonen bestaan. Het gaat hierbij dan om de Coffea Liberica. Deze koffiebonen zijn oorspronkelijk afkomstig uit Liberia en Uganda. De vruchten van deze plant staan er om bekend groter te zijn in vergelijking met deze van de Coffea Arabica. De smaak waar de koffiebonen van deze koffieplant over beschikken vertoont niet onaanzienlijke gelijkenissen met de smaak van de Robusta koffiebonen. Dit zorgt ervoor dat deze koffiebonen vrij bitter zijn. De combinatie van een matige kwaliteit en een relatief dure productiekost zorgt ervoor dat de Coffea Liberica niet zo vaak meer voorkomt. Toch bestaan er wel degelijk nog mogelijkheden om deze koffiebonen te kopen.

Alle soorten koffiebonen vind je bij KoffieTheePlaza!