Het belang van HACCP in de horeca en het gebruik van horeca software

De Amerikaanse benaming voor de afkorting HACCP is ‘Hazard Analysis Critical Controle Points’ dat neerkomt op het uitvoeren van gevarenanalyse en dat er gekeken wordt naar kritische controlepunten wat betreft organisaties die met voedingsmiddelen werken. Je zou hierbij kunnen denken aan de horeca, maar ook aan bedrijven die voedsel verwerken. Om ervoor te zorgen dat er zo veilig mogelijk wordt omgegaan met voedsel om etenswaren niet in gevaar te brengen, is het HACCP in het leven geroepen. Maar wat betekent dit nu in de praktijk?

HACCP

De HACCP is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat voedingsmiddelen op een veilige en verantwoorde manier worden bereid. Een organisatie/bedrijf kan zelf een veiligheidsplan opstellen die voldoet aan de eisen van de HACCP of kan gebruik maken van een hygiënecode van de sector waarin het zit, dit plan is dan al kant en klaar waarbij je niet hoeft na te denken of je aan alle eisen voldoet. De NVWA (De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) houdt toezicht met betrekking tot het naleven van de regelgeving. Niet alleen bewaken zij de veiligheid van voedsel, maar ook de gezondheid van dieren en planten, het welzijn van dieren en de natuurwetgeving.

Eisen

De horeca heeft het meest van doen met de gestelde eisen van de HACCP, aangezien zij consumenten ontvangen die bij hun een hapje en drankje nuttigen. De horeca moeten zich aan een stappenplan houden waarin zeven eisen in verwerkt staan. Zo moeten ze de gevaren van wat zich voor kan doen met voedsel in kaart brengen door bij alle stappen in het voedingsproces na te gaan of er risico’s kunnen ontstaan. Daarnaast moet op schrift worden gezet hoe je de risico’s kunt beperken en leg je een procedure vast die je volgt bij de controles. Het is de bedoeling dat je om de drie maanden opnieuw kijkt of je aan alle veiligheidseisen voldoet. Ook moet je dagelijks de administratie bijhouden en metingen doen, denkend aan temperatuur en houdbaarheidsdata.

Software

HACCP horeca kan gebruik maken van een zogeheten horeca software. Door middel van deze horeca software kan de HACCP horeca worden voorzien aan de gestelde eisen. Denk hierbij aan software die ervoor zorgt dat houdbaarheid labels geprint kunnen worden, zodat je jouw voedingsmiddelen kunt labelen op datum. Zo ga je ook voedselverspilling tegen en kun je producten controleren.