maaltijdvervangers

Afvallen door maaltijdshakes

De zomer is aangebroken! Voor velen is dit een moment van zelfreflectie: is het nog mogelijk om in die nieuwe zomeroutfit te passen, of zijn we nu toch echt te laat met een dieet gestart? Een dieet dat al lang bestaat is het dieet dat gebruik maakt van maaltijdvervangers. Er zijn verschillende maaltijdvervangers op de markt te vinden, waaronder shakes, eiwitrepen en complete kant-en-klaar maaltijden. De meest populaire optie is de maaltijdshake. Is het mogelijk om met een maaltijdshake af te vallen?

maaltijdvervangers

Waarom afvallen wel lukt met een maaltijdshake

Je kunt overtollige kilo’s kwijtraken met eiwitshakes doordat ze calorie-arm zijn, maar toch rijk zijn aan eiwitten. Hierdoor voel je je lang verzadigd, maar krijg je niet meer calorieën binnen dan nodig is. Dit zal op langere termijn een gewichtsverlies geven.

Waarom een maaltijdshake niet de ideale oplossing is voor de overtollige kilo’s

Eiwitshakes zijn geen complete vervanging van gezonde voeding. Wanneer elke maaltijd wordt vervangen door een shake kunnen er tekorten ontstaan aan vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Het is daardoor niet aan te raden om dit dieet voor een langere tijd te volgen. Echter kan dit dieet wel zorgen voor een paar kilo gewichtsverlies.

Wat is dan de oplossing om je ideale gewicht te bereiken?

Dit is een lastige vraag en het antwoord zal voor iedereen verschillen. Is je doel om een paar kilo af te vallen binnen een korte tijd? Dan zijn maaltijdvervangers een goede keuze. Is het het doel om veel gewicht te verliezen, of om dit gewichtsverlies te behouden? Dan is het nodig om de leefstijl aan te passen, en consistent vaker te kiezen voor onbewerkt voedsel zoals groente en fruit. Dit is daardoor ook eigenlijk geen dieet. Daarnaast zijn er ook andere diëten die kunnen helpen bij het behouden van gewichtsverlies zoals de 80/20 regel (80% van de tijd gezond eten en 20% ongezond.

Is het dus mogelijk om af te vallen met het gebruiken van maaltijdshakes? Ja, maar gebruik maaltijdshakes niet voor een langere periode. Wil je gewichtsverlies behouden dan is het nodig om de hele levensstijl aan te passen waardoor consistent een overschot aan calorieën wordt voorkomen.